Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_admin_bar_init' not found or invalid function name in /home/customer/www/voimatoimi.net/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287
Sopiva Kahvakuula? Löydä Oikea Paino Juuri Sinulle
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_admin_bar_render' not found or invalid function name in /home/customer/www/voimatoimi.net/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287

Haussa sopiva kahvakuula? Näin löydät oikean painon

Sopiva paino kahvakuulalle on tärkeätä motivoivan harjoittelun takaamiseksi
Sisältö
  Add a header to begin generating the table of contents

  Sopivan kahvakuulan valintaan liittyvät kysymykset ovat yleisimpiä kysymyksiä, mitä kuulee kun kahvakuulaharrastuskesta tullaan kysymään. Yksinkertaista vastausta kysymykseen ei ole mutta valinnassa on syytä ottaa kaksi seikkaa huomioon. Kahvakuulan paino on ehdottomasti tärkein valintakriteeri. Eripainoisilla kuulilla eritasoiset ihmiset pystyvät tekemään erilaisia liikkeitä, eikä kaikki kuulat suinkaan sovi kaikille. Toinen oleellinen seikka on kahvakuulan rakennusmateriaalit. Markkinoilta löytyy muutamia vaihtoehtoja, joita käymme läpi tässä artikkelissa.

  Mikä kahvakuulan paino sopii kenellekin?

  Kahvakuulien painot skaalautuvat parin kilogramman portain alkaen neljästä kilosta päätyen yleisesti ottaen 32 kilogrammaan asti. Toki markkinoilla on löydettävissä jopa yli 50 kilon paukkuja mutta ne ovat varsin harvojen käytössä ja sopivat varsin rajattuun määrään liikkeitä.

  Alla olevat ehdotukset painoiksi ovat suuntaa-antavia ja riippuvat aina sinun omasta tasostasi ja tekemistäsi liikkeistä. Jos mahdollista, käy salilla kokeilemassa eri kahvakuulia niin löydät sopivan painon helpommin. Aloita aina kevyesti.

  4 kg

  +55 v nainen joka aloittaa kahvakuulaharjoittelun

  6kg ja 8 kg

  Useimpien naisten ensimmäinen kuula
  + 65 v miehen ensimmäinen kuula

  10kg ja 12kg

  Naisten toinen kuula
  Miehet alle 70 kg ensimmäinen kuula
  + 45 v miesten ensimmäinen kuula

  16 kg

  Perustreenarimiehen ensimmäinen kuula. Tällä pääsee hyvin alkuun
  Voisi sanoa että jokainen miestreenaaja tarvitsee 16 kg kuulan
  Naisille harjoittelun edetessä

  20kg – 32kg

  Omat treenit tulee nykyään tehtyä 24 – 32 kg kuulilla. Se milloin tarvitset isompaa kuulaa, lähtee varmasti omasta tarpeesta ja siitä mitä kuulalla haluaa tehdä. Motivaation säilymisenkin takia 2 – 3 eri painoista kuulaa on hyvä juttu. 20kg kuula myös hyvä hieman raskaampiin liikkeisiin, kuten tuulimyllyn ja turkkilaisten ylösnousujen tekoon. 24kg sopii aika hyvin kun halutaan tehdä pidempiä sarjoja haastavia liikkeitä, kuten tempauksia ja 32kg sopii kokeneemmalle käyttäjälle hyvin moneen muuhun kevyempään liikkeeseen kuten heilautuksiin ja maastavetoihin.

  Opastausta kahvakuulaliikkeiden tekoon löydät täältä.

  Kuinka monta kahvakuulaa tarvitsen?

  Jo yhdellä kuulalla voi tehdä todella paljon ja kahvakuulaa voikin kutsua liikuteltavaksi kuntosaliksi. Alussa on hyvä ottaa haltuun yhdellä kuulalla treenaaminen ennen kuin alat tekemään töitä kahdella kuulalla samanaikasesti. Ennen kuin olet saanut tekniikan kuntoon, yhdellä kuulalla työskentely on todellakin suositeltavaa.

  Tasostasi riippumatta, suosittelemme aina pitämään muutamaa kahvakuulapainoa 2-3 kahvakuulapainoa saatavilla. Liian kevyellä painolla treenatessa ei saa kunnon treenifiilistä aikaiseksi ja sykkeitä nousemaan kun taas liian suurella painolla treenatessa tekniikka alkaa helposti kärsimään, jolloin työskentely on liian vaativaa ja voi johtaa loukkaantumiseen.

  Mitä kuulia sitten tilaisin?

  Koska jokainen ihminen on oma yksilönsä ja omassa vaiheessaan matkallaan kohti haluamaansa terveydentilaa, ei voi yksiselitteisesti sanoa oikeaa painoa perehtymättä henkilön tämänhetkiseen voimatasoon ja terveydentilaan. Suotavaa olisikin aluksi käydä painoja ja tekniikkaa läpi joko personal trainerin kanssa, taikka esimerkiksi crossfit-treenit tarjoavat melko yksilöllistä opastusta tekniikan hiomiseen ja sopivan painon löytämiseen.

  Jos ajatuksena on aloittaa harrastus ja tilata muutama kuula, joilla pääsee hyvin alkuun, kannattaa tutustua alla olevan taulukon antamiin suuntaa-antaviin ohjeistuksiin kuulan valintaan.

  Tämänhetkinen voimataso Aloituspaino Suositeltavat painot monipuoliseen treeniin
  Keskivertovahva nainen 8kg 8kg, 12kg, 16kg
  Vahva nainen 12kg 12kg, 16kg, 20kg
  Keskivertovahva mies 16kg 16kg, 20kg, 24kg
  Vahva mies 20kg 20kg, 24kg, 32kg
  Todella vahva mies 24kg 24kg, 32kg, 40kg
  Rautainen kuula on paras vaihtoehto treenatessa
  4kg voi olla sopiva paino aloittelijoille mutta muovinen kuula ei yleensä ole oikea valinta
  Kumipäällysteinen kuula toimii hyvin kotona

  Erimalliset kahvakuulat

  Kenelle sopii…

  …musta metallinen peruskuula pyöreällä kahvalla?

  Kaikille sopiva toimiva peruskuula. Kahva on passelin kokoinen yhdelle kädelle, niin kuin sen pitääkin olla, kahden käden liikkeet onnistuvat hyvin myös. Kuula kestää melko reipasta ulkokäyttöä ja siitä saa myös sarviotteella hyvin kiinni. Kumipohjasta on hyötyä sisällä harjoitellessa.

  …lujateräskuula?

  Lujateräskuulaa mainostetaan perusmetallikuulaa kestävämpänä. Kestävyydestä voi olla hyötyä, jos kovalla alustalla tehdään paljon heittoharjoittelua. Pinnan tulee kuitenkin kuluessaan pysyä sileänä. Joissain malleissa pinta kuluessaan lohkeilee säröille ja rikkoo ihon.

  …musta metallinen kahvakuula kolmiokahvalla?

  En ole keksinyt näille järkevää käyttöä. Leveä kahvaosa vaikeuttaa kaikkia jalkojen välistä tehtäviä liikkeitä ja käsi tahtoo litistyä kahvan kulmissa.

  …neopreeni- tai kumipäällysteinen kuulan pallo-osa?

  Kahvan pitää aina olla metallia. Itse en suosi kuulaosastakaan päällystettyjä kuulia, koska päällyste tekee kuulan pinnasta nihkeän. Nihkeä materiaali hiertää vasten käsivartta esimerkiksi rinnallevedossa ja räkkipidossa. Paljas metalli toimii parhaiten ja on käytössä pehmeämpi vaikkei ehkä kokeilematta uskoisi. Jos päällystettyä kuulaa heittelee ulkona, päällyste yleensä hajoaa. Neopreenin tarkoitus lienee suojata sisäharjoittelussa lattiaa putoilevalta kuulalta. Saattaahan se vähän auttaa, mutta yhtä painava se kuula päällysteestä huolimatta on.

  …muovirakenteinen kuula?

  Näille en kovin korkeaa arvosanaa anna. Huippumallit treenasivat näillä Huippumalli haussa -ohjelmassa: kaakelilattia + ensikertalaiset + TV-kamerat. Tähän kuula sopi hyvin. Viikkoa myöhemmin käytiin samojen tyttöjen kanssa treenaamassa meren jäällä ja sinne olisin kaivannut metallisia kuulia.

  Kuulan muotoilussa on tärkeää, että kahvaosa on tasaisen kaareva, luonteva kädessä, sopivan paksuinen, eikä siinä ole saumoja hiertämässä. 4-8 kg muovirakenteinen kuula saattaa joskus olla käyttökelpoinen, kun ryhmässä esim. heitellään kuulaa kaverilta toiselle.

  … värillinen kisakuula?

  Rinnallevedon ja tempauksen harjoittelu on tällä mallilla mukavampaa, muotoilu on siihen erityisen sopiva. Toimii myös aikasarjoissa. Monelle tämä on se ainoa oikea kuula. Kaikki kisakuulat ovat samankokoisia vaikka eripainoisia. Painojen tunnisteena toimivat värit. Pienet koot eivät kestä pudottamista. Girevoy Sport -kilpailuihin osallistuville tällainen kuula tulee väistämättä tutuksi. Halpoja kisakuulia tahtoo vaivata helinä, eli laajan kuoren sisäosaa on täytetty ns. täytemateriaalilla, joka alkaa pidemmän päälle “elää”.

  … hankkisinko kisakuulaksi suomalaisen merkkituotteen?

  Suomalainen ja tamperelainen Leoko on kisakuulana huippuhieno, hintava sitten myös. Toisaalta kun olen paikan päällä itse nähnyt miten ne valmistetaan, niin en ihmettele hintaa. Tuotanto on nykyisin taidettu laittaa jäihin mutta käytettynä näitä voi vielä löytää.

  Scroll to Top